تفاوت UI و UX در این است که UI یا User Interface به معنای بهبود ظاهر و جلوه بصری یک وبسایت یا نرم افزار بوده و در مقابل، UX یا User Experience به معنای یک تجربه راحت و دلپذیر برای تعامل با کامپیوتر میباشد. افرادی که در زمینه طراحی UI فعالیت دارند سعی میکنند تا با شناخت مخاطب و بر اساس چارچوبهای یک سازمان، یک مدل بصری زیبا و جذاب از وبسایت شما بسازند و با انتقال این طراحی به طراحان UX، در کنار جلوه بصری زیبا، تجربهای هیجان انگیز، آسان و قابل درک برای کاربران طراحی میکنند تا بتوانند به راحتی با وبسایت یا نرم افزار طراحی شده ارتباط بگیرند.
با اینکه UI و UX دو حیطه کاری متفاوت هستند، اما کاملاً در هم تنیده بوده و هر کدام بدون دیگری معنایی ندارد. تفاوتهایی که بین UI و UX وجود دارد بسیار جزئی بوده و بهتر است که برای درک کامل آن به صورت دقیق و جامع به تفاوتهای هر یک از آنها بپردازیم.
طراحی رابط کاربری یا UI چیست؟
User interface یا UI یا تجربه کاربری به نقطه تعامل و ارتباطی بین انسان و کامپیوتر گفته میشود که میتواند یک جلوه بصری جذاب و هیجان انگیز برای این تعامل رقم بزند. طراحی رابط کاربری نه تنها در وبسایتها و اپلیکیشنها مورد استفاده قرار میگیرد، بلکه برای طراحی هر محصولی اعم از شیشه سس، لیوان چایخوری، مداد و خودکار، موس کامپیوتر و… مورد استفاده قرار میگیرد.
افرادی که در حیطه طراحی رابط کاربری فعالیت دارند افرادی بسیار خلاق و هنرمند هستند و لازم است تا در زمینههای زیر مهارت و تجربه کاری داشته باشند:
طراحی رابط کاربری به نوعی، طراحی گرافیک محسوب میشود که به زیبایی شناسی و ترکیب عنصرها و المانهای بصری بیشتر اهمیت میدهد و سعی میکند به کمک چیدمان صحیح همین عناصر، کاری کند که مخاطب در وبسایت باقی بماند و همچنین جلوه خوبی به وبسایت یا اپلیکیشن و … بدهد.
مطالب مرتبط: طراحی تجربه کاربری یا UI Design یعنی چه؟
طراحی تجربه کاربری یا UX چیست؟
User Experience یا UX یا همان تجربه کاربری فرآیندی است که طی آن تیمهای مختلف از جمله تیم طراحی محصول، تیم طراحی گرافیک و تیم UI یک تجربه معنادار و قابل درک را برای یک محصول، وبسایت و یا نرم افزار ایجاد میکنند و آن را در طراحی UI و همچنین طراحی گرافیک مربوطه، پیاده سازی میکنند. در واقع طراحی UX شامل فرآیندها و طراحیهایی برای به دست آوردن یک تجربه هیجان انگیز، قابل درک، یکپارچه کننده برای محصول یا صفحهای از وبسایت است که با در نظر گرفتن تمامی جنبههای:
- نحوه عملکرد
- نام تجاری و نام برند
- طراحیهای پیاده سازی شده
- برخورداری از قابلیت پیاده سازی کردن
اجرا میشود.
بیشتر بخوانید: تجربه کاربری یا UX چیست؟
تفاوت UI و UX چیست؟
طراحی رابط کاربری یا UI به معنای ظاهر و جلوه بصری یک محصول، شی، صفحهای از وبسایت یا یک اپلیکیشن است اما در مقابل تجربه کاربری یا UX به معنای تجربهای است که این وبسایت، محصول یا نرم افزار به شما القا میکند. معمولاً شخصی که وظیفه طراحی تجربه کاربری یا UX را بر عهده دارد، در طول فعالیت خودش به سوال زیر پاسخ میدهد:
“چگونه میتوانیم تجربه تعامل انسان با یک کامپیوتر، موبایل هوشمند، یک محصول یا یک سرویس را تا حد امکان بصری، روان و دلپذیر پیاده سازی کنیم؟”
تمامی فعالیتهای یک UX Designer یا طراح تجربه کاربری حول پاسخ دادن به این سوال با توجه به برند و نوع محصول است. اما یک طراح تجربه کاربری یا UI Designer وظیفه پیاده سازی بصری همان تجربه را بر عهده میگیرد و به کمک آن، یک طرح نهایی از محصول، وبسایت و نرم افزار و … را طراحی میکند.
یک مثال کاربردی!
یکی از کاربردیترین و مشهورترین مثالهایی که به کمک آن تفاوت میان تجربه کاربری و رابط کاربری را مشخص میکند، مثال “شیشه سس هاینز” است! در این مثال دو ظرف سس در نظر گرفته شده که یکی از آنها (تصویر سمت چپ) شیشهای و ایستاده بوده و دیگری (تصویر سمت راست)، پلاستیکی بوده و در سس در قسمت زیرین ظرف قرار دارد تا سس راحت تر خارج شود.
در تصویر چپ یک ظرف سس شیشهای و زیبا را مشاهده میکنیم که به لحاظ بصری جلوه جذابترین نسبت به سایر ظرفهای سس موجود در بازار دارد. اما در تصویر سمت راست یک ظرف سس پلاستیکی را مشاهده میکنیم که نه تنها بر ظاهر جذاب، به سبب پلاستیکی بودنش میتواند تجربه راحت تری برای مخاطبان و مصرف کنندگان ایجاد کند. به عبارتی اگر هر دوی این ظرفها را به شما بدهند و بعد از استفاده از آنها بپرسند که کدام یک هم به لحاظ بصری و هم به لحاظ تجربهای که برای شما رقم شده بهتر است، به طور قطع همه افراد ظرف سس پلاستیکی سمت راست را انتخاب میکنند!
مطالب مرتبط: دیجیتال مارکیتنگ چیست؟ + مثالهای کاربردی
تاثیر UX بر سئوی وبسایت
شاید جالب باشد بدانید که اگر تجربه ایجاد شده برای کاربر در وبسایت شما، نرم افزار و … به نحوی باشد که بتواند رضایت خاطر کاربر را جلب کند و او را به بررسی بیشتر وادار کند، به نحوی بر روی رشد سئوی سایت شما تاثیر گذاشته است. در واقع کاربران با ماندن در سایت شما این سیگنال را به گوگل میدهند که سایت مفید بوده و نه تنها نیاز من را برطرف کرده، بلکه باعث سرگرمی و جلب توجه من به سایر موارد نیز شده است. در نتجیه با رشد صعودی سئو مواجه خواهید شد!
البته انتظار رشد انفجاری و عجیب و غریبی نداشته باشید. چرا که اگر قرار باشد طراحی تجربه کاربری بر سئو اثر مثبت بگذارد، نیازمند استمرار، تکرار و از سویی به روز رسانیهای مداوم خواهد بود.
همچنین بخوانید: سئو چیست؟