رابط کاربری یا User Interface که به اختصار UI نیز نامیده میشود، یکی از مهمترین و جنجالی ترین مباحث طراحی وبسایت میباشد.
رابط کاربری نقش بسیار مهمی در طراحی سایت دارد؛ چرا که طراح به کمک آن میتواند وبسایتی جذاب برای کاربرش بسازد و با جذابیت بصری، او را با کمک راهنماییهای لازم به گردش در سایت وادار کند.
در واقع زمانی که قصد افراد افزایش بازدیدکنندگان سایت باشد، در وهله اول طراحی ظاهر گرافیکی و بصری وبسایت مد نظر قرار می گیرد. رابط کاربری یا UI نه تنها در طراحی وبسایت تاثیر دارد، بلکه میتواند برای بهبود وضعیت سئو و بهینه سازی سایت نیز بسیار سازنده باشد.
ممکن است این سوال برایتان پیش بیاید که رابط کاربری چیست یا انواع رابط کاربری شامل چه مواردی هستند؟ در ادامه قصد داریم تا بیشتر با رابط کاربری یا یوزر اینترفیس آشنا شویم.
رابط کاربری یا UI که مخفف User Interface است و به معنای محیطی میباشد که کاربران از طریق آن، به تعامل با یک سایت میپردازند. رابط کاربری تنها به وبسایتها اختصاص نداشته و در هر فضا و محصول دیجیتالی مانند اپلیکیشنهای موبایل و یا نرمافزارهای کامپیوتری مورد استفاده قرار بگیرد.
یک رابط کاربری یا UI میتواند شامل عناصر متنوعی باشد تا بتواند اصول طراحی یک سایت کاربر پسند را به عمل بیاورد. این عناصر میتوانند شامل موارد زیر باشند:
میخواهید بیشتر با طراحی گرافیک آشنا شوید؟ اینجا کلیک کنید.
طراحان UI یا طراحان رابط کاریری وبسایت، اپلیکیشن و یا موبایل افرادی هستند که از ابزارهای مختلف طراحی مانند فیگما، فتوشاپ و یا Adobe XD استفاده میکنند تا یک ظاهر جذاب و هیجان انگیز را برای سایت، اپ و یا موبایلها طراحی کنند.
طراح UI با استفاده از طیف رنگی مناسب، به کار بردن تصاویر مرتبط با محتوای سایت، مانند سایت های فروشگاهی یا شرکتی، استفاده از متن های سئو شده و سایر عناصر بصری که در زیبایی و جذابیت سایت تاثیر گذار هستند، یک طراحی حرفه ای را انجام میدهد.
یکی از مهم ترین وظایفی که طراح رابط کاربری بر عهده دارد، بایستی به هر یک از موارد زیر تسلط داشته باشد تا بتواند بهترین رابط کاربری ممکن را طراحی کنند:
مهارتهایی که باعث میشوند تا یک طراح بتواند به خوبی رابط کاربری مد نظرش را طراحی کند، عبارتند از:
طراحان UI باید بتوانند تصاویر، تایپوگرافی و گرافیک را به روشی موثر و به کمک ابزارهای طراحی مانند فیگما یا فتوشاپ، پیاده سازی کنند.
طراحان UI باید بتوانند نیازها و اهداف کاربران را درک کنند و رابط کاربری را بر اساس آن طراحی کنند.
در برخی موارد، طراحان UI ممکن است نیاز به کدنویسی داشته باشند تا رابط کاربری را به صورت عملی پیادهسازی کنند.
توانایی تولید محتوا، آنچه که هر طراح UI به آن نیاز دارد!
وظایفی که یک طراح رابط کاربری بایستی در طول طراحی User Interface به آنها بپردازد، عبارتند از:
طراحان رابط کاربری در طیف وسیعی از صنایع گوناگون مشغول به کار و طراحی هستند و معمولاً برای اجرای طرح UI یک پروژه، به ترتیب مراحل زیر عمل میکنند:
رابط کاربری سایت یا Website User Interface ظاهری از یک وبسایت است که در اولین بازدید مشاهده میکنید. اگر طراحی اولیه سایت نتواند کاربر را جلب کند و او را از تعامل بازدارد، به ضرر شما بوده و تعداد بازدید کنندگان و تعاملات با وبسایت شما کاهش خواهد یافت.
در شکل زیر تصویری از صفحه اول وبسایت آمینا را مشاهده میکنید که در آن، طراحان وبسایت آمینا با در نظر داشتن جنبه سرگرمی، منوها و دکمههایی را در دسترس مخاطبان قرار داده تا بتوانند نیاز اولیه خودشان را در وبسایت برطرف کنند:
در شکل زیر نیز طراحی کاربری صفحه اصلی وبسایت دیجی کالا را مشاهده میکنید که توانسته با رنگها و گرافیکهای هیجان انگیز، توجه مخاطب را به بخشها و خدمات مختلفی از وبسایت جلب کند:
طراحی رابط کاربری از جهت جلب توجه کاربر و همچنین تشویق او به حضور فعال داشتن در یک صحفه، از اهمیت بسیاری برخوردار است. اگر UI یک سایت جذاب و گیرا باشد، بعد از ورود کاربر به سایت از آن خارج نشده و به گردش در صحفات مختلف میپردازد. این امر میتواند در بهبود سئو، افزایش نرخ کلیک و بازدید از صفحات مختلف بسیار تاثیر گذار باشد.
دلایل دیگری که از اهمیت طراحی رابط کاربری به شما خبر میدهند عبارتند از:
سادگی:
طراحی رابط کاربری اگر ساده باشد برای کاربر قابل درک بوده و فهم آن سخت نخواهد بود.
کارآیی بالا:
کارآیی بالای یک رابط کاربری خوب از آن جهت اهمیت دارد که سرعت حرکت و گردش کاربر در سایت را بالا برده و او را فوراً به آنچه که نیاز دارد میرساند.
سازگاری بالا:
یک طراحی کاربری اگر سازگار نباشد، در دستگاههای مختلف به شکلها گوناگونی نمایش داده شده و کار را برای مخاطبان هدف سخت میکند. بنابراین طراحی رابط کاربری اپلیکیشن یا سایت باید به گونهای باشد که با تمامی دستگاهها سازگاری کامل داشته باشد.
امروزه سازگاری رابطهای کاربری و طراحی سایت با موبایل و گوشی تلفن همراه از اهمیت زیادی برخوردار بوده و باعث شده تا اولویت بسیاری از طراحان، بر طراحی رابط کاربری در موبایل باشد.
قابل دسترس بودن:
در دسترس بودن یک رابط کاربری از آن جهت اهمیت دارد که بتواند برای تمامی کاربران، به خصوص مخاطبان هدف یک کسب و کار، دسترسی آسان برای رسیدن به مقصودش را فراهم کند.
اگر قصد طراحی UI با اصول این علم طراحی را دارید، بایستی به نکات ذکر شده توجه داشته باشید:
طراح حرفهای باید بداند کاربر به چه چیزی احتیاج دارد تا آن آیتم را در راس دید آن قرار دهد. آیتم هایی که کاربران به آن نیاز دارند شامل دستهبندی محصولات، تماس باما، درباره ما، مقالات و غیره هستند. این آیتم ها باید برای کاربران قابلیت دیده شدن داشته باشند. به زبان سادهتر نیاز کاربر باید در راس دیدش قرار بگیرد.
طراح باید با توجه به شرایطی مانند سن مخاطب، علاقه و سلیقه آن سایت را به گونهای طراحی کند که در آن از انتخاب رنگ گرفته تا انتخاب تصاویر و آیتم ها، مناسب با موارد فوق باشد.
اولین اصل رعایت نظم و ساختار است. همه ما می دانیم که برای طراحی ظاهری سایت باید ابتدا به ساختار سایت توجه کنیم و المان ها را در جای مناسب قرار دهیم. در غیر این صورت نمی توانیم مطابق با توقع و انتظار کاربران پیش رویم. همچنین قادر نیستیم سایتی طراحی کنیم که کاربر بتواند با آن تعامل داشته باشد.
به عنوان مثال در واقع طراحی یک سایت فروشگاهی، طراحی باید به گونهای باشد که مخاطب بتواند به راحتی به آیتمهای مورد نیاز خود دسترسی پیدا کند.
رعایت سادگی یکی دیگر از اصول بسیار مهم طراحی UI است و طراح سایت باید آن را در UI سایت لحاظ کند. کاربران از پیچیده بودن سایت بیزار هستند و زمانی که نتوانند در کوتاهترین زمان ممکن بخش مورد نظر مانند دسته بندی محصولات یا سبد خرید را پیدا کنند، به زودی از سایت خارج می شوند. در این صورت نرخ پرش کاربران افزایش می یابد و این موضوع برای سئو سایت بسیار مضر است.
شما میتوانید دفعه بعدی که به طراحی رابط کاربری یک سایت یا اپلیکیشن مشغول میشوید، ۶ نکته زیر را مد نظر داشته باشید تا یک طراحی رابط کاربری اصولی داشته باشید:
بسیاری از کسب و کارها به دنبال افزایش نرخ فروش خودشان از طریق طراحی سایت و سئو هستند. اما سئو تمام آن چیزی که شما نیاز دارید نیست. بلکه سئو سایت شما زمانی تاثیر گذار خواهد بود که رابط کاربری، ظاهر صفحات، محتوا و جلوه بصری سایت نیز اصولی باشد.
در واقع رابط کاربری سایت یا ui و سئو از طریق مبحث دیگری با عنوان UX یا تجربه کاربری با یکدیگر در ارتباط هستند.
به عبارتی شما به کمک UX یا تجربه کاربری، میتوانید ارتباطی موثر را میان محتواهای سایت، سئو و همچنین رابط کاربری یا UI رقم بزنید.
UX علمی در نوشتار است که به شما کمک میکند نیاز اصلی مخاطب و نقاط ضعف و درد او را در دست بگیرید و برای رفع مشکلات و دغدغههای او تلاش کنید.
آشنایی با مراحل طراحی UI یکی از مهم ترین پیش نیازهای این مهارت است. کسانی که قصد یادگیری UI و UX را دارند باید ابتدا با تمامی مراحل این دو مهارت، یعنی رابط کاربری و تجربه کاربری به طور کامل آشنا شوند. مراحل مختلف طراحی UI یک سایت یا اپلیکیشن عبارتند از:
در این مرحله طراح باید در ابتدا پروژه را به طور کامل بررسی کند و سپس با استفاده از نتایج بدست آمده به سراغ مرحله دوم، یعنی پیش طرح اولیه برود. در حقیقت یک طراح حرفهای در مرحله بررسی پروژه و نیازسنجی، باید با تجزیه و تحلیل مشتریان و تحلیل رقبا بتواند به طور کامل کاربران و رقبا را بشناسد تا در نهایت با استفاده از این جمع آوریها طرح منحصر به فردی را ارائه دهد.
در مرحله دوم طراح با استفاده از مواردی که در بررسی کامل پروژه بدست آورده، طرح اولیه را به کارفرما ارائه می دهد. اگر کارفرما از نتیجه طرح اولیه راضی بود، طراح به سراغ مراحل دیگر میرود. اما اگر غیر این بود، با پیشنهادات کارفرما طراح تغییراتی در طرح اولیه به وجود میآورد.
در این مرحله با کشیدن اسکلت اولیهی سایت، طراح میتواند جایگاه المانها و عناصر مختلف سایت را تعیین کند. این مرحله نیز بایستی توسط کارفرما تایید شود.
در صورتی که کارفرما از نتیجه کار راضی بود طراح به سراغ مرحله آخر یعنی ارائه طرح نهایی میرود. در واقع در این مرحله و قبل از رفتن به مراحل نهایی، مشکلات طرح شناخته و تصحیح خواهند شد.
در این مرحله تمام نکات باید با جزئیات کامل اجرا شوند. بنابراین توصیه میشود مواردی مانند انتخاب رنگ و انجام کارهای گرافیکی در آخرین مرحله انجام شود و در مراحل اول سعی شود تا نکات مهمی مانند رعایت سادگی استانداردها و نکات فنی، در اولویت قرار بگیرند.
دو اصطلاح تجربه کاربری (UX) و رابط کاربری (UI) با یکدیگر تفاوت زیادی دارند. هر یک از این دو نوع از طراحیها به شرح زیر هستند:
این علم توجه بیشتری به ظاهر و عناصر گرافیکی در یک سایت دارد.
تجربه کاربری یا UX به دنبال شناسایی نیازها، نقاط ضعف، دردهای و دغدغههای کاربر می باشد.
در واقع تمرکز UI بر طراحی بوده اما تمرکز تجربه کاربری بر روی راحتی کاربر در کار کردن با سایت مطابق با نیاز خودش است. به طور مثال باید ذکر کنیم انتخاب رنگ منو سایت مربوط به بخش UI است. اما اینکه منو در کجا صفحه قرار بگیرد، مربوط به بخش UX می شود.
مجموعه آمینا گروپ متشکل از جوانانی با انگیزه و با اشتیاق است که به دنبال رفع نیاز و ایجاد یک تجربه لذت بخش و خوشایند در دنیای دیجیتال برای کارفرمایان و مخاطبان خود هستند. آمینا گروپ بیش از ۴ سال است که مشغول به طراحی وبسایتهای مختلف، تهیه و تولید محتواهای متنی و بصری و همچنین سئو و برنامه نویسی سایت بوده و توانسته است به یکی از بهترینها در دنیای دیجیتال مارکتینگ تبدیل شود.
آمینا گروپ همراه شماست تا تجربهای بی نظیر از فعالیت در دنیای دیجیتال را برای شما رقم بزند و شما را در رسیدن به قلههای موفقیت در دنیای مجازی همراهی کند.
2 Comments
شما پیج اینستا هم دارین؟
سلام. بله می تونین برای مشاهده پیج اینستاگرام ما به نشانی @amina.group در اینستاگرام مراجعه کنین.