دانش برنامه نویسی اگر در دنیای امروزی وجود نداشته باشد، بسیاری از فعالیت های روزمره ما را با مشکل مواجه میکند. به هر کجا نگاه کنید، تلفن های هوشمندی که در دستانتان است و یا ماشین لباسشویی که لباس های خود را با آن میشویید، به کمک علم برنامه نویسی ساخته شده اند.
برنامه نویسی چیست و به چه کسی برنامه نویس میگویند، برنامه نویسی چه مهارت هایی نیاز دارد و کدام زبان ها جز بهترین زبان های برنامه نویسی به شمار میروند را قرار است در ادامه این مقاله بررسی کنیم.
دانش برنامه نویسی (programming) چیست؟
برنامه نویسی به مجموعه ای از مهارت ها و دانش هایی در حوزه کامپیوتر گفته میشود که حل مسائل را به کمک کامپیوتر ممکن میکند.
در واقع برنامه نویسان به تحلیل و بررسی داده ها میپردازند و این اطلاعات پردازش شده را به زبان انسانی و با دستوراتی قابل درک وارد کامپیوتر میکنند. سپس رایانه به کمک اسمبلر زبان انسان را به کدهای باینری (صفر و یک) که درک و فهم آن برای کامپیوتر بسیار آسان است، تبدیل میکند.
“Programming is how you get computers to solve problems.”
“برنامه نویسی چگونگی به کار گیری کامپیوترها برای حل مسائل است.”
منبع: www.futurelearn.com
اسمبلر وظیفه دارد تا دستوراتی که به زبان انسانی به کامپیوتر وارد میشود را به کدهای صفر و یک قابل فهم برای رایانه تبدیل کند. تغییر زبان انسان به زبان ماشین، توسط زبان اسمبلی تعریف شده در اسمبلر تعریف اتفاق میافتد.
به چه کسی برنامه نویس گفته میشود؟
کدهای صفر و یک کامپیوتری توانایی حل مسائل را دارند. در رایانه ها صفر به معنی خاموش یا غیرفعال بودن و یک به معنای روش یا فعال بودن است.
پس مسئله در این است، بودن یا نبودن!
برنامه نویسی فرآیندی منطقی است و نیاز به دیدگاه و تفکری دارد که با منطق پیش میرود. پس اصولا برنامه نویسان افرادی منطقی هستند.
برنامه نویس چه کسی است؟
فردی که در حوزه برنامه نویسی کدها و دستوراتی را که برای یک هدف خاص کار میکند را در رایانه درج کند و به رفع نیاز و دغدغه های کاربران خود بپردازد، برنامه نویس نامیده میشود.
یاد بگیرید، تمرین کنید و اجرا کنید. برنامه نویسی فقط و فقط به تمرین و تکرار پیوسته شما برنامه نویسان حرفه ای وابسته است. با گسترش مهارت ها و دانش های خود در این زمینه مسیر پیروزی برای برنامه نویس شدن را طی کنید
یک برنامه نویس موفق چه ویژگی هایی دارد؟
برای رسیدن به موفقیت در برنامه نویسی لازم است تا ۳ اصل کلیدی این رشته را دنبال کنید:
دانش جو باشید!
اگر به مطالعه مقالات و آموزش های روز دنیا نپردازید و با همان چیزی که از گذشته یاد گرفته اید به کار خود ادامه دهید، هیچ پیشرفتی برنامه نویسی حاصل نخواهد شد.
از تفکر منطقی در زندگی خود استفاده کنید!
برنامه نویسانی موفق میشوند که منطقی فکر کنند. پس اگر شما با منطق میانه ی چندان خوبی ندارید، برنامه نویسی با روحیات شما سازگار نخواهد بود!
در ضمن قبل از شروع برنامه نویسی میتوانید از تست های شخصیت شناسی معتبر استفاده کنید تا ببینید آیا روحیات شما با این شغل سازگاری دارد یا خیر.
با چالش ها و مشکلات مسالمت آمیز برخورد کنید!
شغل برنامه نویسی گره ها و چالش های بسیار زیادی به همراه دارد. صبوری و علاقه مند بودن به حل مشکلات به شما کمک میکند تا از پس چالش های پیش رویتان بر بیایید. چرا که اگر تمایلی به حل مسئله نداشته باشید هیچ گاه در برنامه نویسی پیشرفت نخواهید کرد!
۴ مهارت مهم و اساسی برای برنامه نویس شدن
اگر قصد دارید که وارد حوزه برنامه نویسی شوید و نوشتن کدهایی را شروع کنید که در زندگی روزمره کارآمد باشد، در اولین قدم بهتر است به کسب مهارت های لازم برای برنامه نویس شدن بپردازید.
-
- تفکر تحلیلی، منطقی و انتقادی داشته باشید.
یاد بگیرید با دلیل و منطق داده های خود را تحلیل کنید و از انتقادهای سازنده برای رفع مشکلات استفاده کنید.
-
- روحیه کار تیمی را در خود تقویت کنید.
اگر علاقمند به کار کردن فردی هستید و نمیتوانید به صورت تیمی کار کنید، برنامه نویسی مناسب شما نیست. چرا که همکاری با اعضای یک تیم به شما کمک میکند تا اگر به بن بست خوردید، راه جدیدی برای ادامه مسیر خود پیدا کنید.
-
- مشتاق یادگیری و آموزش باشید.
مطالعه و آموزش دو اصل جدا نشدنی از مهارت های برنامه نویسی هستند. پس سعی کنید دانش خود را با مقالات، آموزش ها و کتاب های معتبر و جدید در حوزه برنامه نویسی، آپدیت کنید.
- متمرکز و بادقت باشید.
تمرکز در برنامه نویسی مهم ترین مهارتی است که داشتن آن شما را از دیگر برنامه نویسان یک هیچ جلو میاندازد! هرچه تمرکزتان بیشتر شود، دقتتان نیز بالاتر خواهد رفت در نتیجه ایرادات برنامه ها را پیدا خواهید کرد.
کاربردهای برنامه نویسی
برنامه نویسی کاربردهای گسترده ای دارد و در هر زمینه ای که فکرش را بکنید میتوان از برنامه های کامپیوتری و کد نویسی استفاده کرد. برخی از رایج ترین کاربردهای برنامه نویسی عبارتند از:
- برنامه نویسی موبایل
به کمک برنامه نویسی میتوانید نرم افزارهایی قابل اجرا در تلفن های همراه هوشمند مانند تلگرام و اینستاگرام را بسازید.
- برنامه نویسی تحت وب
برنامه نویسی تحت وب، کدنویسی و پیاده سازی طراحی های گرافیکی برای نرم افزارهای قابل استفاده در بستر اینترنت مانند نرم افزار تحت وب اینستاگرام است.
- برنامه نویسی بازی
بازی های کامپیوتری که ساعتها از روز شما را به خود اختصاص میدهند، به کمک برنامه نویسی تولید شده اند تا کاربران خود را سرگرم کردن کنند.
یادگیری سریع و موثر برنامه نویسی
شما میتوانید بدون ثبت نام در کلاس های آموزشی برنامه نویسی، این حرفه پر طرفدار را یاد بگیرید.
اما نیازمند پشتکار و تلاش بسیار زیادی هستید تا بتوانید زیر و بم برنامه نویسی را بدون مدرس یاد بگیرید.
توصیههایی که در مسیر یادگیری به شما کمک خواهند کرد، عبارتند از:
- ایرادات و اشکالات خود را در گروه های برنامه نویسان مطرح کنید.
- به مرور و بررسی کدهای مختلفی که به برنامه شما مرتبط است بپردازید.
- پروژه های کوچک و آسان برای خود تعریف کنید و روی کدنویسی آن ها تمرین کنید.
- مفاهیم پایه و اصول و مبانی برنامه نویسی را از طریق کتاب و دوره های رایگان یاد بگیرید.
تمرین کنید، یاد بگیرید، رفع اشکال کنید!
تکرار این چرخه پایان ناپذیر تنها راه برای یادگیری عمیق برنامه نویسی است.
زبان های برنامه نویسی پر طرفدار در جهان
زبان های برنامه نویسی همان چیزی است که کار برنامه نویسان را آسان کرده و به آن ها این امکان را میدهد تا با نوشتن کدها طبق قواعد زبان مورد نظر، اطلاعات و داده های خود را وارد مغز و پردازشگر کامپیوتر کنند.
پرطرفدارترین و معتبرترین زبان های برنامه نویسی در دنیا موارد زیر را شامل میشود:
-
- جاوا (Java):
زبانی که بسیاری از توسعه دهندگان برنامه های رایانه ای از آن استفاده میکنند جاوا است. جاوا مدیریت حافظه را به صورت خودکار انجام داده و برنامه هایی با ضریب اطمینان بیشتر و بالاتری توسط آن نوشته خواهند شد.
-
- پی اچ پی (PHP):
این زبان برنامه نویسی جز پر درآمدترین زبان ها در جهان به شما میرود. با این حال با حضور زبان های جدید، زبان برنامه نویسی PHP محبوبیت خود را از دست داده و برنامه نویسان کمتری از آن استفاده میکنند. وردپرس (WordPress) که جز سیستم های مدیریتی محبوب در جهان به شما میرود به کمک زبان پی اچ پی نوشته شده است.
-
- سی شارپ (C#):
سی شارپ زبانی است که به شما کمک میکند تا نرم افزارهای تحت وب و اپلیکیشن بسازید. این زبان برنامه نویسی نیازی به تمرکز بر روی الگوریتم ها و جزئیات کار را ندارد و به سادگی قابل پیاده سازی است. از C# برای برنامه نویسی شی گرایی استفاده میشود.
-
- پایتون (Python):
زبان برنامه نویسی پایتون جز زبان های سطح بالا در برنامه نویسی به شمار میرود. درصد بالایی از جامعه آماری برنامه نویسان از پایتون استفاده میکنند و به کمک آن برنامههای قابل کاربرد بسیاری را میسازند.
-
- سی پلاس پلاس (C++):
سی پلاس پلاس یک زبان برنامه نویسی شی گراست که از توسعه و پیشرفت زبان C حاصل شده است. در واقع هر آنچه که در زبان C وجود دارد در زبان سی پلاس پلاس نیز وجود داشته و برنامه نویسی شی گرایی را نیز شامل میشود.
-
- جاوااسکریپت (Javascript):
زبان برنامه نویسی جاوااسکریپت جز تشابه اسمی هیچ تشابه دیگری با جاوا ندارد. این زبان برای توسعه وب به کار میرود و اغلب برای برنامه نویسی فرانت-اند از آن استفاده میشود.
درآمد و حقوق برنامه نویسان در ایران چقدر است؟
برنامه نویسی جز مشاغل پر درآمد بوده و در عین حال سختی ها و فشارهای کاری مخصوص به خود را دارد.
گاهی ممکن است که شما به عنوان یک برنامه نویس لازم باشد ساعت ها از روز و شب خودتان را برای نوشتن یک برنامه یا دیباگ کردن مشکلات کدهای خود صرف کنید. پس باید صبر و حوصله به خرج دهید تا بتوانید در آمدهای رویایی که در سر دارید را کسب کنید.
حقوق برنامه نویسی به سابقه کار، نمونه پروژه هایی که اجرا کردید و مهارت های شما بستگی دارد. پس نمیتوان مقدار دقیقی برای حقوق برنامه نویسان در تهران و شهرهای بزرگ ایران مشخص کرد.
اگر قصد دارید به عنوان یک برنامه نویس در سازمانی مشغول به کار شوید، میتوانید درباره حقوق و مزایایی که در اختیار شما قرار میگیرد با مدیران خود صحبت کنید.
برنامه نویسی در آمینا گروپ
آمینا گروپ ارائه دهنده تمامی خدمات دیجیتال مارکتینگ اعم از سئو و بهینه سازی موتورهای جستجو، تولید محتوای حرفه ای، مدیریت شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، برنامه نویسی و طراحی سایت به کارفرمایان خود میباشد.
برنامه نویسان مجموعه آمینا افرادی خبره در زمینه کد نویسی هستند که با صبر و اشتیاق بالا به توسعه پروژه های کاری خود میپردازند.
حل مسئله، روحیه کار تیمی و انتقاد پذیری جز ویژگی های بارز برنامه نویسان آمیناست.
برنامه نویسی در آمینا گروپ راهِ چارهی شما برای رشد و پیشرفت در طراحی و توسعه صفحات وبسایت شماست!
2 Comments
ممنون از این مقاله کاربردی
خوشحالیم که برای شما مفید واقع شده🙏