تهیه محتوا هنری خلق آثار جذاب و گیرا!
یکی از مشاغلی که امروزه مرکز توجه بسیاری از آژانس های دیجیتال مارکتینگ در ایران به شمار میرود، شغل تهیه محتواست.
وقتی با دقت به اطراف خود نگاه میکنیم محتواهای بسیاری را در کنار خود میبینیم. ویدیو، عکس، بنرهال و تراکت ها تبیغاتی همه و همه نوعی محتوا محسوب میشوند.
اما شغل و حرفه تولید محتوا که راجع به آن حرف میزنیم دقیقا چیست و برای کارشناس تولید محتوا شدن چه مهارت هایی نیاز داریم؟
زندگی ما از سحرگاه که چشم هایمان را باز میکنیم تا شامگاه که به بستر خواب میرویم، به محتوا گره خورده است.
کانتنت یا محتوا آن چیزی است که زندگی شما را از روزمرگی خارج میکند و شادی و نشاط، خشم و هیاهو و گاهی آرامش را برایتان رقم میزند.
عکس و فیلم های وایرال شده در شبکه های اجتماعی، لطیفه های کوتاهی که دهان به دهان میچرخند و یا از طریق پیامک به دست دیگران میرسند از ملموس ترین انواع محتواهاست.
“Content creation is the process of generating topic ideas that appeal to your buyer persona, creating written or visual content around those ideas, and making that information accessible to your audience as a blog, video, infographic, or other content formats.”
“تهیه محتوا فرآیندی است که در آن به تولید ایده ها با عنوان های جذاب برای پرسونای خریدار، تولید محتوای نوشتاری و محتوای بصری مرتبط با همان ایده ها، و در دسترس گذاشتن این اطلاعات به صورت بلاگ، ویدیو، اینفوگرافیک و دیگر قالب های محتواست.”
منبع: https://blog.hubspot.com/marketing/content-creation
محتوا لزوما نوشتن مقالات و وبلاگ های طویل نیست. محتوای تصویری، محتوا به صورت فیلم در یوتیوب و آپارات، محتوای قابل پست شدن در شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام و تلگرام همگی بخشی از وظایفی یک کارشناس تولید محتوا به شمار میروند.
نوشتن محتوا بدون برنامه ریزی و فالبداهه امکان پذیر نیست. برای تهیه محتوا نیاز است از استراتژی های آن استفاده کنیم تا در مسیر نوشتن پیروز و سربلند باشیم.
اقداماتی که لازم است تا پیش از تهیه محتوا انجام دهید عبارتند از:
برنامه ریزی برای کاری که قرار است انجام دهیم به ما کمک خواهد کرد تا مسیری که در آن قدم میگذاریم را بشناسیم و بدانیم که چه اتفاقاتی قرار است رخ دهد.
اگر پاسخ سوالات استراتژی محتوا (Content Strategy) را بیابید و با دانشی که از آن دارید شروع به تولید محتوا کنید، در این مسیر موفق خواهید شد.
تقویم محتوایی (content calendar) تقویمی است که در آن عنوان محتوا، نوع و قالب محتوا، محل انتشار، نام تولید کننده و وضعیت محتوای تهیه شده در آن ذکر میگردد.
شما به کمک این تقویم میتوانید به وظایف خودتان پیش از شروع به کار آگاه باشید. با علم بر اینکه چه مسیری در پیش دارید تهیه محتوایتان را آغاز کنید.
میتوانید به کمک تیم تهیه محتوای خود این تقویم را تنظیم و تولید کنید و یا از قالب های رایگانی که در اینترنت برای دسترس عموم وجود دارند استفاده کنید.
اگر نسبت به مخاطبی که قرار است محتوایتان به دستش برسد شناخت کافی داشته باشید، به طور قطع میتوانید محتوایی برای قلاب کردن او تهیه کنید.
یکی از اقداماتی که برای شناخت بهتر جامعه هدفتان (target audience) نیاز دارید، تعیین پرسوناست.
پرسونا (persona) شخصیتی فرضی و نماینده جامعه هدف شماست که برای کسب و کارتان میسازید. بعد از بررسی جامعه هدف، اطلاعاتی از قبیل سن، علاقمندی ها، سطح فکری و علمی، دغدغه و نیازهای مخاطب هدف را به پرسونایی که ساختیم تعمیم خواهیم داد.
به یاد داشته باشید با اینکه این شخصیت خیالی است اما نماینده اصلی جامعه هدف شما به شمار میرود و باید متناسب با مشخصاتی که برایش تعیین کرده اید محتوا تولید کنید.
معمولا محتوایی که تهیه میکنید در قالب بلاگ است و انتشار آن در وبسایت صورت میگیرد.
پس نیاز است تا استراتژی های تهیه محتوا برای سایت را یاد بگیرید. در واقع محتوا در هر فضایی که منتشر میشود استراتژی و پرسونای مخاطب مخصوص به خودش را دارد.
محتوای پایه یا ((pillar content محتوایی است که ستون و پایه های اصلی یک سایت را میسازد. در واقع یک محتوا با موضوعی گسترده است که در آن از کلمات کلیدی پربازدید استفاده میشود.
مکمل محتوای پیلار، محتوای خوشه ای یا (cluster content) است. محتوای خوشه همان مطالبی است که به کمک لینک سازی های داخلی تولید میشوند و سفری را برای گشت و گذار مشتری در وب سایت شما رقم خواهد زد.
شما میتوانید از محتوای خوشه و پیلار برای سر و سامان دادن به صفحات وبسایت خود و همچنین بهبود سئو سایت استفاده کنید.
تهیه محتوا قالب های متنوع بسیار زیادی دارد و هر کدام نیز استراتژی مخصوص به خودشان را دارند.
کارشناسان تولید محتوایی که در آژانس های دیجیتال مارکتینگ و یا به صورت فریلنسری فعالیت میکنند، محتواهای خود را در قالب های متنوعی تولید کرده و در بستر مناسب آن را منتشر میکنند.
قالب های که برای تولید محتوا به کار میروند عبارتند از:
نوشتن و تهیه محتوا بدون برنامه ریزی و استراتژی صورت نمیگیرد. افرادی که در حوزه تولید محتوا فعالیت دارند اغلب استراتژی های خاص خودشان را به کار میگیرند. منحصر به فرد بودن این راه و روش ها به تولید کنندگان کمک میکند تا مسیر کاری خود را هموار سازند.
استراتژی محتوا بخشی از بازاریابی محتوا (content marketing) به شمار میرود و اگر قصد دارید استراتژی را بیاموزید، ابتدا باید با مفهوم بازاریابی آشنا شوید.
تاج و تخت پادشاهی در عصر دیجیتال تنها در دستان تهیه محتواست. تاثیر گذاری محتوا باید به گونه ای باشد که بتواند در کمترین زمان ممکن، بیشترین میزان مخاطب را به سمت خود بکشاند و به رشد و پیشرفت کسب و کارتان منجر شود. به کمک تیم محتوای آمینا میتوانید بهترین ها را در دنیای اینترنت برای خود رقم بزنید.
برای یافتن استراتژی موفقیت در تهیه محتوا لازم است تا مراحل زیر را پیش از نوشتن سپری کنید:
مشخص کردن هدف و مسیری که محتوای شما قرار است طی کند، اولین قدم برای تهیه محتوا به شمار میرود.
مخاطبان تا زمانی که با هویت برند شما آشنا نباشند، خدمات و محصولات شما را نادیده میگیرند. یکی از مثال های ملموس برای معرفی برند، صفحه درباره ما در وب سایت شماست.
به علاوه میتوانید از تبلیغات انفجاری آمینا گروپ، تبلیغ در شبکه های مجازی مانند اینستاگرام و تلگرام استفاده کنید تا بیشتر شناخته شوید.
شناخت دقیق و جزئی مخاطبان هدف و مشتریان بالقوه به شما کمک میکند تا محتوایی تولید کنید که مطابق با سلیقه مشتریان شما باشد.
مهم ترین وظیفه ای که یک استراتژیست محتوا در حین تهیه محتوا بر عهده دارد، تحلیل رقیبان خود است. آنالیز آن ها به شما کمک خواهد کرد تا ایرادات و نقاط ضعف خود را بیابید و برای رفع آن ها برنامه ریزی کنید.
کلمات کلیدی آن دسته از کلماتی است که مخاطبان شما در موتورهای جستجو آن ها را سرچ میکنند. هر چه میزان استفاده شما از کلمات کلیدی پر بازدید در تهیه محتوایتان بالاتر برود، تعداد بازدیدها نیز افرایش خواهد یافت. البته فراموش نکنید که کلمات کلیدی را طبق اصول سئو و به اندازه استفاده کند.
تولید و تهیه محتوا به خلاقیت و فکر بسیار زیادی نیاز دارد. افرادی که محتوا مینویسند نیاز دارند تا از ذهن خود و محرک های خارجی کمک بگیرند تا بتوانند محتوایی جذاب و خلاقانه تولید کنند.
از راه هایی هستند که میتوانید برای پیدا کردن ایده هایتان از آن ها کمک بگیرید.
نوشتن محتوا و بهبود ساختار آن نیازمند تمرین است. نوشتن، نوشتن و نوشتن به شما کمک خواهد کرد تا در تهیه محتوا پیشرفت داشته باشید.
به علاوه تسلط بر اصول و تکنیکهای نوشتن محتوای سئو شده (seo-based content) در بهبود نوشتار شما تاثیرگذار خواهد بود.
فراموش نکنید که مطالعه کتاب و مقالاتی که نویسندگان حرفه ای آن ها را نوشتند به شما کمک خواهد کرد تا با انواع روش های نوشتن آشنا شوید و بهتر بنویسید.
شما میتوانید برای یادگیری تولید محتوا از مطالعه مقالات رایگان و یا ویدیوهای مرتبط در یوتیوب و آپارات استفاده کنید.
کتاب هایی نیز در این زمینه وجود دارند که توسط نویسندگان معتبر و بازاریابان حرفه ای محتوا نوشته شده اند. خواندن نوشته های افراد تاثیر گذار در حوزه محتوا میتواند راهی مقرون به صرفه برای آموزش محتوا نویسی باشد.
هم چنین میتوانید از دوره های رایگان آموزش تولید محتوا و یا دوره های غیر رایگان این زمینه استفاده کنید تا دانش خود را برای نوشتن محتوای تاثیر گذار دو چندان کنید.